40puntenplan: Oplossingen voor extra CO₂-reductie

NIEUWS

40puntenplan: Oplossingen voor extra CO₂-reductie

Maandag 24 juni (14:30-18:00), precies 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak bij de rechtbank, vindt in Diligentia Den Haag de presentatie en overhandiging plaats van het pakket van 40 maatregelen aan het kabinet. In de afgelopen maanden zijn er al vele maatregelen met ondersteuning van meer dan vijfhonderd organisaties in allerlei maatschappelijke coalities bekend gemaakt. Zie 40puntenplan. Dit pakket maatregelen dient als handreiking om te voldoen aan de uitspraak van de Rechtbank en het Hof Den Haag in de Klimaatzaak: 25% CO₂-reductie in 2020 ten opzichte van 1990.

De overheid stelt in februari 2018 op basis van cijfers van het PBL dat maatregelen genomen moeten worden om ongeveer 9 Megaton (Mton) extra CO₂-uitstoot te reduceren. De overheid zegt dat dat moeilijk is en daarom reiken wij ze de hand met concrete oplossingen en partijen die ze willen uitvoeren. Wij vermoeden dat het gat wel eens groter dan 9 Megaton zou kunnen zijn, omdat het eind 2018 nog een gat van 24 Mton was. Dus voor de zekerheid leveren we wat extra ideeën aan om toch het gat te dichten.

De keuze is aan het kabinet. Urgenda laat zien dat het kan, zelfs op verschillende manieren en ook zonder wetgeving. Niets doen of zeggen dat het niet kan, is geen optie. Laten we de rechtsstaat niet op de helling zetten en rechterlijke uitspraken niet negeren. Er is ruim drie jaar gewacht met handelen, waardoor de eindsprint sneller moet dan noodzakelijk was in 2015, maar het kan nog steeds. De samenleving staat klaar om aan de slag te gaan. Nu het kabinet nog!

 

Bron

RREW inzetten voor uw gemeente of voor uw woningcorporatie?

Wij ondersteunen u graag met de uitvoering van de heropende Regeling Reductie Energiegebruik (RREW) voor gemeenten en de nieuwe regeling voor woningcorporaties. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact met ons op